Index: Finnish 1938

 

Mark 14

[1]
[2]
[3]
[4]
[5]
[6]
[7]
[8]
[9]
[10]
[11]
[12]
[13]
[14]
[15]
[16]

14:1 Niin oli kahden päivän perästä pääsiäinen ja happamattoman leivän juhla, ja ylipapit ja kirjanoppineet miettivät, kuinka saisivat hänet otetuksi kavaluudella kiinni ja tapetuksi.

14:2 Sillä he sanoivat: “Ei juhlan aikana, ettei syntyisi meteliä kansassa”.

14:3 Ja kun hän oli Betaniassa, pitalisen Simonin asunnossa, tuli hänen aterialla ollessaan nainen, mukanaan alabasteripullo täynnä oikeata, kallista nardusvoidetta. Hän rikkoi alabasteripullon ja vuodatti voiteen hänen päähänsä.

14:4 Niin oli muutamia, jotka närkästyivät ja sanoivat keskenään: “Mitä varten tämä voiteen haaskaus?

14:5 Olisihan voinut myydä tämän voiteen enempään kuin kolmeensataan denariin ja antaa ne köyhille.” Ja he toruivat häntä.

14:6 Mutta Jeesus sanoi: “Antakaa hänen olla. Miksi pahoitatte hänen mieltään? Hän teki hyvän työn minulle.

14:7 Köyhät teillä on aina keskuudessanne, ja milloin tahdotte, voitte heille tehdä hyvää, mutta minua teillä ei ole aina.

14:8 Hän teki, minkä voi. Edeltäkäsin hän voiteli minun ruumiini hautaamista varten.

14:9 Totisesti minä sanon teille: missä ikinä kaikessa maailmassa evankeliumia saarnataan, siellä sekin, minkä tämä teki, on mainittava hänen muistoksensa.”

14:10 Ja Juudas Iskariot, yksi niistä kahdestatoista, meni ylipappien luo kavaltaakseen hänet heille.

14:11 Kun nämä sen kuulivat, ihastuivat he ja lupasivat antaa hänelle rahaa. Ja hän mietti, kuinka hänet sopivassa tilaisuudessa kavaltaisi.

14:12 Ja ensimmäisenä happamattoman leivän päivänä, kun pääsiäislammas teurastettiin, hänen opetuslapsensa sanoivat hänelle: “Mihin tahdot, että menemme valmistamaan pääsiäislampaan sinun syödäksesi?”

14:13 Niin hän lähetti kaksi opetuslastaan ja sanoi heille: “Menkää kaupunkiin, niin teitä vastaan tulee mies kantaen vesiastiaa; seuratkaa häntä.

14:14 Ja mihin hän menee, sen talon isännälle sanokaa: `Opettaja sanoo: Missä on minun vierashuoneeni, syödäkseni siinä pääsiäislampaan opetuslasteni kanssa?`

14:15 Ja hän näyttää teille suuren huoneen yläkerrassa, valmiiksi laitetun; valmistakaa meille sinne.”

14:16 Niin opetuslapset lähtivät ja tulivat kaupunkiin ja havaitsivat niin olevan, kuin Jeesus oli heille sanonut, ja valmistivat pääsiäislampaan.

14:17 Ja kun ehtoo tuli, saapui hän sinne niiden kahdentoista kanssa.

14:18 Ja kun he olivat aterialla ja söivät, sanoi Jeesus: “Totisesti minä sanon teille: yksi teistä kavaltaa minut, yksi, joka syö minun kanssani”.

14:19 He tulivat murheellisiksi ja rupesivat toinen toisensa perästä sanomaan hänelle: “En kaiketi minä?”

14:20 Hän sanoi heille: “Yksi teistä kahdestatoista, se, joka kastaa vatiin minun kanssani.

14:21 Niin, Ihmisen Poika tosin menee pois, niinkuin hänestä on kirjoitettu, mutta voi sitä ihmistä, jonka kautta Ihmisen Poika kavalletaan! Parempi olisi sille ihmiselle, että hän ei olisi syntynyt.”

14:22 Ja heidän syödessään Jeesus otti leivän, siunasi, mursi ja antoi heille ja sanoi: “Ottakaa, tämä on minun ruumiini”.

14:23 Ja hän otti maljan, kiitti ja antoi heille; ja he kaikki joivat siitä.

14:24 Ja hän sanoi heille: “Tämä on minun vereni, liiton veri, joka vuodatetaan monen edestä.

14:25 Totisesti minä sanon teille: minä en juo enää viinipuun antia, ennenkuin sinä päivänä, jona juon sitä uutena Jumalan valtakunnassa.”

14:26 Ja veisattuaan kiitosvirren he lähtivät Öljymäelle.

14:27 Ja Jeesus sanoi heille: “Kaikki te loukkaannutte, sillä kirjoitettu on: `Minä lyön paimenta, ja lampaat hajotetaan`.

14:28 Mutta ylösnoustuani minä menen teidän edellänne Galileaan.”

14:29 Niin Pietari sanoi hänelle: “Vaikka kaikki loukkaantuisivat, en kuitenkaan minä”.

14:30 Jeesus sanoi hänelle: “Totisesti minä sanon sinulle: tänään, tänä yönä, ennenkuin kukko kahdesti laulaa, sinä kolmesti minut kiellät”.

14:31 Mutta hän vakuutti vielä lujemmin: “Vaikka minun pitäisi kuolla sinun kanssasi, en sittenkään minä sinua kiellä”. Ja samoin sanoivat kaikki muutkin.

14:32 Ja he tulivat maatilalle, jonka nimi on Getsemane; ja hän sanoi opetuslapsillensa: “Istukaa tässä, sillä aikaa kuin minä rukoilen”.

14:33 Ja hän otti mukaansa Pietarin ja Jaakobin ja Johanneksen; ja hän alkoi kauhistua ja tulla tuskaan.

14:34 Ja hän sanoi heille: “Minun sieluni on syvästi murheellinen, kuolemaan asti; olkaa tässä ja valvokaa”.

14:35 Ja hän meni vähän edemmäksi, lankesi maahan ja rukoili, että, jos mahdollista, se hetki menisi häneltä ohi,

14:36 ja sanoi: “Abba, Isä, kaikki on mahdollista sinulle; ota pois minulta tämä malja. Mutta ei, mitä minä tahdon, vaan mitä sinä!”

14:37 Ja hän tuli ja tapasi heidät nukkumasta ja sanoi Pietarille: “Simon, nukutko? Etkö jaksanut yhtä hetkeä valvoa?

14:38 Valvokaa ja rukoilkaa, ettette joutuisi kiusaukseen; henki tosin on altis, mutta liha on heikko.”

14:39 Ja taas hän meni pois ja rukoili sanoen samat sanat.

14:40 Ja tullessaan hän taas tapasi heidät nukkumasta, sillä heidän silmänsä olivat käyneet kovin raukeiksi; ja he eivät tienneet, mitä hänelle vastaisivat.

14:41 Ja hän tuli kolmannen kerran ja sanoi heille: “Te nukutte vielä ja lepäätte! Jo riittää! Hetki on tullut; katso, Ihmisen Poika annetaan syntisten käsiin.

14:42 Nouskaa, lähtekäämme; katso, se, joka kavaltaa minut, on lähellä.”

14:43 Ja heti, hänen vielä puhuessaan, Juudas, yksi niistä kahdestatoista, saapui, ja hänen mukanaan joukko ylipappien ja kirjanoppineiden ja vanhinten luota, miekat ja seipäät käsissä.

14:44 Mutta se, joka hänet kavalsi, oli sopinut heidän kanssaan merkistä, sanoen: “Se, jolle minä suuta annan, hän se on; ottakaa hänet kiinni ja viekää tarkasti vartioituna pois”.

14:45 Ja tultuaan hän kohta astui hänen luoksensa ja sanoi: “Rabbi!” ja antoi hänelle suuta.

14:46 Silloin he kävivät häneen käsiksi ja ottivat hänet kiinni.

14:47 Mutta eräs niistä, jotka lähellä seisoivat, veti miekkansa, iski ylimmäisen papin palvelijaa ja sivalsi häneltä pois korvan.

14:48 Niin Jeesus puhui heille ja sanoi: “Niinkuin ryöväriä vastaan te olette lähteneet minua miekoilla ja seipäillä vangitsemaan.

14:49 Joka päivä minä olen ollut teidän luonanne opettaen pyhäkössä, ettekä ole ottaneet minua kiinni. Mutta tämä tapahtuu, että kirjoitukset kävisivät toteen.”

14:50 Niin he kaikki jättivät hänet ja pakenivat.

14:51 Ja häntä seurasi eräs nuorukainen, jolla oli ympärillään liinavaate paljaalle iholle heitettynä; ja he ottivat hänet kiinni.

14:52 Mutta hän jätti liinavaatteen ja pakeni alastonna.

14:53 Ja he veivät Jeesuksen ylimmäisen papin eteen, jonne kaikki ylipapit ja vanhimmat ja kirjanoppineet kokoontuivat.

14:54 Ja Pietari seurasi häntä taampana ylimmäisen papin palatsin esipihaan asti ja istui palvelijain joukkoon ja lämmitteli tulen ääressä.

14:55 Mutta ylipapit ja koko neuvosto etsivät todistusta Jeesusta vastaan tappaaksensa hänet, mutta eivät löytäneet.

14:56 Useat kyllä todistivat väärin häntä vastaan, mutta todistukset eivät olleet yhtäpitäviä.

14:57 Niin muutamat nousivat ja todistivat väärin häntä vastaan, sanoen:

14:58 “Me olemme kuulleet hänen sanovan: `Minä hajotan maahan tämän käsillä tehdyn temppelin ja rakennan kolmessa päivässä toisen, joka ei ole käsillä tehty`.”

14:59 Mutta eivät näinkään heidän todistuksensa olleet yhtäpitäviä.

14:60 Silloin ylimmäinen pappi nousi ja astui esille ja kysyi Jeesukselta sanoen: “Etkö vastaa mitään? Mitä nämä todistavat sinua vastaan?”

14:61 Mutta hän oli vaiti eikä vastannut mitään. Taas ylimmäinen pappi kysyi häneltä ja sanoi hänelle: “Oletko sinä Kristus, sen Ylistetyn Poika?”

14:62 Jeesus sanoi: “Olen; ja te saatte nähdä Ihmisen Pojan istuvan Voiman oikealla puolella ja tulevan taivaan pilvissä”.

14:63 Niin ylimmäinen pappi repäisi vaatteensa ja sanoi: “Mitä me enää todistajia tarvitsemme?

14:64 Te kuulitte hänen pilkkaamisensa. Mitä arvelette?” Niin he kaikki tuomitsivat hänet vikapääksi kuolemaan.

14:65 Ja muutamat rupesivat sylkemään häntä ja peittivät hänen kasvonsa ja löivät häntä nyrkillä ja sanoivat hänelle: “Profetoi!” Oikeudenpalvelijatkin löivät häntä poskelle.

14:66 Kun nyt Pietari oli alhaalla esipihassa, tuli sinne muuan ylimmäisen papin palvelijattarista;

14:67 ja nähdessään Pietarin lämmittelevän hän katsoi häneen ja sanoi: “Sinäkin olit Nasaretilaisen, tuon Jeesuksen, kanssa”.

14:68 Mutta hän kielsi sanoen: “En tiedä enkä käsitä, mitä sanot”. Ja hän meni ulos pihalle. Ja kukko lauloi.

14:69 Ja nähdessään hänet siellä palvelijatar rupesi taas sanomaan lähellä seisoville: “Tämä on yksi niistä”.

14:70 Mutta hän kielsi uudestaan. Ja vähän sen jälkeen lähellä seisovat taas sanoivat Pietarille: “Totisesti, sinä olet yksi niistä, sillä olethan sinä galilealainenkin”.

14:71 Mutta hän rupesi sadattelemaan itseänsä ja vannomaan: “En tunne sitä miestä, josta te puhutte”.

14:72 Ja samassa kukko lauloi toisen kerran. Niin Pietari muisti Jeesuksen sanat, jotka hän oli sanonut hänelle: “Ennenkuin kukko kahdesti laulaa, sinä kolmesti minut kiellät”. Ja hän ratkesi itkuun.